6. Prototip

Prototip adımında ürünün çalışan veya çalışır taklidi yapan versiyonunu yaparak hedef kitlemizden ürünle alakalı geribildirim alıyoruz.

-Mış Gibi Yapıyoruz

Prototip üretirken temel amacımız olabildiğinde çalışıyor taklidi yapan bir versiyon üretip hedef kitlemizden geribildirimler alabilmek.

Prototipleme

Prototip, bir ürünü piyasaya sürmeden önce ürünün neye benzeyeceğini, ürünün ne yapacağını ve ürünün nasıl işlediğini gösteren gerçek bir ürün simülasyonudur.

Prototip ürünün çalışan veya çalışıyor taklidi yapan bir versiyonudur. Biz de ürün geliştirme sürecinde de böyle bir versiyona ihtiyaç duyarız.

İnsanlar arasındaki iletişimin önemli bir kısmını kayıplar oluşturuyor.

Ürün fikrinizi insanlara anlatırken sizin;

Anlattığınızı düşündüğünüz,İfade ettiğiniz,karşı tarafın anladığı

şey aynı olmayabilir.

Bu bilgi kaybını minimuma indirmenin en kolay yolu ürün fikrinizi kanlı canlı bir prototip haline getirmektir.
Ürün-Servis-Arayüz Prototipleme
Ürün fikriniz bir arayüz, servis veya fiziksel ürün olabilir. Prototipleme süreçleri, her ne yaparsanız yapın artık son derece kolaylaştı.

Ürün fikriniz bir arayüzse;

Belirli template sitelerinden arayüz geliştirme kitleri satın alabilir,Ekranlarınızı bu kitler sayesinde tasarlayabilir,Arayüz prototipleme araçlarıyla ekranları birleştirebilir ve bir mobil uygulama veya websitesi gibi davranan bir prototipe kolayca erişebilirsiniz.

Ürün fikriniz bir fiziksel ürünse;

3 boyutlu yazıcılar ile ürününüzün parçalarını basabilir,Rasperry Pi W gibi fiyatı 10$’a kadar düşen yapılarla ürününüzü internete veri atan hale getirebilirsiniz.

Ürün fikriniz bir servis ise;

Servisi anlatan bir akış haritasıyla birlikte bir maket yapabilir,Hatta servisin küçük bir versiyonunu bir fiziksel ortamda gerçekleştirebilirsiniz.

Neyi prototiplerseniz prototipleyin bunun artık aşağıda belirteceğimiz nedenlerden dolayı oldukça kolaylaştığını belirtmemizde fayda var.
Düşen Fiyatlar
Özellikle yapacağınız ürün fiziksel bir ürünse 3 boyutlu yazıcılar ve bu ürünlerin internete veri atmasını sağlayacak gateway’lerin dramatik bir şekilde ucuzladığını söyleyebiliriz.

Bir arayüz yapıyorsanız hem araçlara hem de template’lere artık 10-20 dolar seviyelerinde ulaşabiliyorsunuz.

Prototip üretmenin maliyetleri dramatik olarak azalıyor, bu da yapmanızı, yapan araç ve kişilere ulaşmanızı kolaylaştırıyor.
Kesin Bunun Aracı Vardır
Prototip üretmeden önce “tembel bir yazılımcı” gibi düşünün kendinizi. Herhangi bir şey sizi uğraştırıyorsa emin olun b daha önce başkasını da uğraştırmıştır ve bunun için bir araç üretilmiştir. İhtiyacınız olan her ne ise Google’layın, mutlaka bir araç veya bu hizmeti veren bir şirkete ulaşacaksınız.
Templateler
Yapacağınız ürün bir mobil uygulamaysa emin olun Envato’da bunu yapmanızıı kolaylaştıracak bir template vardır. Bir sosyal ağ, bir Eticaret uygulaması vb. yapacaksanız emin olun inceleyebileceğinizden daha fazla template bu tarz sitelerde bulunuyor. Prototip sürecinde özgün bir tasarıma sahip olmanıza gerek yok, derdinizi karşı tarafa aktarın, yeter.
Freelancer
Sizin için bu işi yapacak insanlara da freelancer ağları aracılığıyla ulaşabiliyorsunuz. Ne yapmak istediğinizi İngilizce net ifade ede

Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Prototip geliştirirken dikkat etmemiz gereken noktalar şöyle:

- Prototipinizi başlangıçta basit tutmaya çalışın.- Prototip üzerinde çok fazla zaman harcamayın.
- Ayrıntılara girmeyin, her şeyi prototipe koymaya çalışmayın.
- Düşük kaliteli prototipler kullanın.
- Dürüst bildirimlere açık olun.
- Kullanıcılara prototipin ürünün son hali olmadığını ve sistemde bazı eksiklikler olabileceğini hatırlatın.

Kod Yazmadan Ürün Nasıl Geliştirilir?

Prototip üretmek için genelde sorulan sorulardan biri de budur:

Koz yazmayı bilmeme gerek var mı?

Aslında tek satır kod yazmadan prototip üretebilirsiniz.
Mutlaka Öğrenin: Zapier
Zapier birbirinden farklı servisler arasında iletişim kurmanızı sağlayan yapıları birbirine bağlamak için mutlaka bilmemiz gereken bir araç. Eğer kodsuz bir MVP yapmak istiyorsanız servislerin birbirleriyle konuşması için böyle bir araca mutlaka ihtiyacınız olacak.Zapier ile yapabileceğiniz örnek aksiyonlar şu şekilde:

* Blogunuzda yeni yazı yayınlandığında bunu sosyal medya hesaplarında paylaş.
* Gmail'de yıldızladığınız e-postayı Trello/Astana/Basecamp gibi proje yönetimi aracına görev olarak at.
* Landing page'de aldığınız e-posta adresini CRM aracına kaydet, hemen e-book mailini gönder, X gün sonra da “Kitabı sevdiniz mi?” mailini at.
* Websitesinde form dolduran kişinin bilgilerini Google Spreadsheet'e at, o bilgileri onayladığınızda müşteriye otomatik teklif gönder.
* Slack'de tüm ekibe önceden hazırladığın ve Google Spreadsheet'teki satırlara girdiğin farklı içerikteki Günaydın mesajlarını her sabah 9'da gönder. (Kabul ediyoruz biraz zorlama olmuş olabilir 🙂 )
Mutlaka Öğrenin: Airtable
Zaiper'den farklı işlevi olan ama yine benzer bir faydaya sahip diğer aracımız da Airtable. Başta Excel'in online versiyonu ve Google Spreadsheet'in rakibi gibi görünse de farklı kullanım senaryoları ve entegrasyonlarıyla birlikte farklı konularda işinizi görebilecek bir servise dönüşebiliyor. “Base” olarak adlandırılan çalışma alanlarınızı farklı görünümlerde görüntüleyebilir hatta bu görünümleri web sitesine entegre edebilirsiniz. Benzer şekilde dışarıdan veri girişi için oluşturacağınız form alanlarıylaAirtable ile yapabileceklerinize örnekler şu şekilde:

* Bir CRM aracı olarak kullanıp müşterinizin fatura dahil bütün süreçlerini yönetebilirsiniz.
* İçerik pazarlama takvimi oluşturabilir ve hem içerik sürecinizi hem de freelancer'ları takip edebilirsiniz.
* Tasarım veya çevik yazılım süreçlerinizi yönetebilirsiniz.
* Bir içerik yönetim sistemi olarak kullanabilirsiniz.Airtable ile yapabileceğiniz yapılar konusunda ilham almanız için güzel de bir sayfa mevcut:

airtable.com/universe

Şimdi ürün fikrinize göre kullanabileceğiniz araçlara bakalım:
Getrevue - E-posta Bülten Aboneliği
Bir çok ürün MVP aşamasında sadece bir e-posta bülteni olarak hayatına başladı. Buna en iyi örneklerden biri de Product Hunt. Günün yeni girişimlerinin paylaşıldığı bir e-posta listesini hayata geçiren kurucu Ryan Hoover, bu listenin kısa zamanda popüler hale gelmesinden sonra kişilerin yeni ürün “hunt” edebilecekleri yeni bir yapı kurdu.

Bu e-posta bültenini okuduğunuz yapı olan Getrevue ile iş modelinize olan ilgiyi ölçümlemek için klasik içerik pazarlama yöntemlerinden biri olan E-posta pazarlamayı kullanabilirsiniz.

Getrevue gibi haftalık bülten göndermenin yanında bir konuda günlük linklerden oluşan kürasyon içeriği mail atmak da yine iş modeliniz için güzel bir başlangıç olabilir.

Tasarımla alakalı her gün 5 popüler linki gönderen Sidebar.io bunu sponsorlu bir iş modeline dönüştürmüş durumda.
Sheet2Site - Google Sheets’den Websitesine
Sheet2Site Google Spreadsheet’i bir web sayfasına kod yazmadan dönüştürmenizi sağlıyor.
Webflow ile Web Uygulama
Webflow, Unbounce ve Instapage gibi landing page oluşturucu sayfalardan biraz daha farklı. Webflow ile onine sayfa oluşturuculara benzer şekilde sürükle bırak ile web sitesi oluşturabiliyorsunuz. Webflow'da bu özelliğin yanında elinizin altında bir içerik yönetimi platformu da mevcut. Blog yazıları, listeler, takım gibi içerik türlerini oluşturup sayfada istediğiniz yere bu içerik türünü ekleyebiliyor ve sonrasında editör alanından bu içerikleri girebiliyorsunuz. Şimdilik template konusunda fazla alternatif olmasa da Webflow yakın zamanda popularitesini artıracak gibi görünüyor. Webflow yakında zamanda bir e-ticaret modülünü de hayata geçirdi.

MobileRoadie ile Mobil Uygulama
MobileRodie web sayfaları gibi sürükle bırak ve tema yapısıyla mobil uygulama yapmanızı kolaylaştırıyor. Yazılım maliyeti oldukça yüksek olan mobil yazılım sürecinin öncesinde hedef kitlenizin ürüne olan ilgisini anlamak için bu tarz platformlardan hızlıca bir mobil uygulama hazırlayıp marketlere iletebilirsiniz. TED ve Universal gibi uygulamaların MobileRodie altyapısı ile hazırlandığını belirtmemizde fayda var.Thunkable da benzer bir iş yaparak MobileRodie'ye rakip durumda.

Dialogflow ile Chatbot
Google’ın satın aldığı Dialogflow ile Türkçe desteği de olan Dialogflow ile önce kullanıcıların chatbot kullanım amaçlarını, bu amaçlarını ifade etme şekillerini ve kararları oluşturabilmeniz için kullanıcılardan istediğiniz parametreleri alabilir ve bu parametrelere uygun cevaplar oluşturabilirsiniz. Dialogflow oluşturduğunuz chatbotu bir websayfasına, Slack’e, Facebook Messenger’a entegre etmenizi de kolaylaştırıyor.Google’ın DialogFlow’u gibi GetVoiceFlow gibi araçlar da kodlama yapmadan chatbot oluşturmanızı sağlıyor.