Fikir Geliştirme Süreçlerinizde Kullanabileceğiniz Teknikler

Farklı kategorilerdeki egzersizler ile fikir geliştirme süreçleriniz daha verimli ve yaratıcı hale gelsin.

Fikir Geliştirme

IOX'in Youtube Kanalında İyifikir serisinde Mert Kütükoğlu ile Fikir Geliştirme sürecini konuştuk.

Fikir Geliştirme Teknikleri

Fikir geliştirme yöntemleri hakkında genel bilgiler
Kısa sürede bir konu ile ilgili yeni fikirler geliştirme ya da mevcut fikirleri değerlendirmek için, hayal etme, keşfetme, kolektif düşünme gibi olguları barındıran pratik egzersizlerdir. Bu yazıda fikir geliştirme, fikir analiz, müşteriyi anlama, strateji geliştirme ve yaratıcılık gibi 6 kategoride egzersizleri listeledik.
Yeni Fikir Bulma Egzersizleri
Yeni fikirler bulmak ve geliştirmek istiyorsunuz.
Teknikleri İncele
Farklı Bakış Egzersizleri
Fikirlerinizi geliştirirken tıkandınız ve ilerleyemiyorsunuz.
Teknikleri İncele
Fikir Analiz Egzersizleri
Fikirlerinizi çeşitlendirmek ve doğru noktalara odaklanmak istiyorsunuz.
Teknikleri İncele
Müşteri Odaklı Egzersizler
Müşterinizin beklentilerini ve problemlerini anlamaya çalışıyorsunuz.
Teknikleri İncele
Yaratıcı Egzersizler
Yaratıcılığı artıran yeni yaklaşımlar denemek istiyorsunuz.
Teknikleri İncele
Strateji Geliştirme Egzersizleri
Fikrinize daha bütünsel yaklaşarak ve onu bir iş bütününe dönüştürmek istiyorsunuz.
Teknikleri İncele

Fikir Geliştirme Şablonları
Fikir geliştirme şablonların indirin ve süreçlerinizi daha etkili ve verimli hale getirin.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yeni Fikir Bulma Egzersizleri
Yeni Fikir Bulma EgzersizleriBu fikir geliştirme egzersizlerini, yeni fikirler oluşturmak için mevcut yapıda
tıkanıp farklı bir bakışa ve anlayışa ihtiyaç duyduğumuzda kullanıyoruz.
Blend The Trend
Herhangi bir yeni fikrin üç ana odak noktadan yükselerek gerçekleşeceğini düşünerek bir workshop hazırladık: İş dünyasının dinamikleri, teknolojinin sağladıkları ve bir fikrin tasarım ile olan ilişkisi. Yeni fikir bulmak için her defasında yeni bir üçlü ile fikir geliştirebilirsiniz.
Blend The Trend Sayfası
Fikir Geliştirme Kartları
Board of Innovation’ın hazırladığı 52 adet Brainstorming kartları ile yeni fikirler geliştirebiliyorsunuz. Bir problem ile sürece başlayıp kartları kullanarak ilham alıyor, çıkan fikirleri tartışıp iyilerini seçerek süreci ilerletebiliyorsunuz.
IDEO Mash-Up
IDEO’nun geliştirdiği bu fikir geliştirme çalışmasında önce “Nasıl Yapabiliriz?” Sorusuyla problem üzerine düşünüp iiki farklı/alakasız alan seçerek bu kategorilerde yapılabilecekleri listeliyorsunuz. Bu listeler üzerinden farklı ikilileri seçerek yeni fikirler geliştiriyorsunuz.
Analoji
Fikir geliştirme sürecine başlamadan önce bir başarılı bir ürün, fikir veya servis seçip, bu fikrin neden başarılı olduğunu düşünerek bunu kendi problemimiz için fikir geliştirme amacıyla kullanabiliriz.
Rip & Rap
Bir görsel fikir geliştirme yöntemi olarak Rip & Rap egzersizinde, Pinterest gibi görsel bir kütüphaneden fikrimizle alakalı bir kolaj oluşturuyoruz ve bu kolajdaki görseller üzerinden fikir geliştirme çalışması yapıyoruz.
Farklı Bakış Egzersizleri
Bu fikir geliştirme egzersizlerini, yeni fikirler oluşturmak için mevcut yapıda
tıkanıp farklı bir bakışa ve anlayışa ihtiyaç duyduğumuzda kullanıyoruz.
Anti-Problem Analiz
Ekibinizle birlikte bir problem ile ilgili beyin fırtınası yaparken mevcut fikirlerin dışına çıkamadığınızda ya da tekrara düştüğünüzde, mevcut problemin tersini problem olarak ele alıp onu çözmeyi deneyin. Ürün satışları ile ilgili "Bu ürün nasıl daha çok satar?" yerine " İnsanlar nasıl bu ürünü almaz?" üzerine fikir geliştirmek gibi…
Gözle Gör
Beyin fırtınası yaparken hayal etmeyi kolaylaştırın. Gazete, dergi, internet gibi kaynaklardan çalıştığınız konudan bağımsız olarak görseller seçerek olabildiğince çeşitli bir görsel havuz oluşturun. Ekibinizle bu görsellerle dolu masada toplanın ve görsellerden yola çıkarak konunuz ile ilgili fikir üretmeye çalışın.
Gelecek Resmi
Üzerinde çalıştığınız projeyi ya da organizasyonu, gelecekte iyi bilinen bir dergide kapak sayfası olarak düşünün. Gelecek ile ilgili geniş düşünmeyi ve temel hedeflerinizi keşfetmeyi deneyimleyin.
6 Düşünce Şapkası
Fikirlerinizi 6 düşünce alanına ayırın ve bunları farklı renklerdeki şapkalar gibi düşünün. Yeni bir probleme veya projeye yaklaşırken, ekibinizin her bir üyesi, bu farklı "şapkalardan" birini giyer ve tartışırken her "şapka", tartışmanıza odaklanmaya ve projeyi çok çeşitli açılardan ele almanıza yardım eder.
Fikir Analiz Egzersizleri
Bu fikir geliştirme egzersizlerini, fikirleri çeşitlendirmek ,
sentezlemek ve önceliklendirmek için kullanıyoruz.

Asansör Konuşması
Projenizi, asansörde karşılaştığınız birine anlatabileceğiniz uzunlukta bir asansör konuşması yazmayı deneyin. Çözdüğünüz problemin ne olduğunu, kimin için çözdüğünüzü ve diğer fikirlerden nasıl farklı olduğunuzu 90 saniyelik bir konuşmaya sığdırabilir misiniz?
Kutula
Bu egzersizi ile fikrinizin bir ambalajını oluşturun. Fikriniz ölçülebilir ya da fiziksel olmayabilir. Fikrinizin kutusunu tasarlarken ekip, önemli kararlar almayı ve farklı açılardan ifade etmeyi pratiğe dökecek. Bu egzersiz yazılım geliştirici ekiplerde çok popüler, ama "ideal işe alım süreci" ya da "gelecek metodlarımız" gibi her konu için uygulayabilirsiniz.
Tersine Çevir
Perspektifimizi değiştirdiğimizde problemin çözümü kolaylaşır. Bu egzersiz ile zorlukları fırsat olarak değerlendirmeyi başarabilirsiniz. Bu şekilde problemi yeniden ele almak yerine, farklı çözüm önerileri oluşturabilirsiniz.
Affinity Map
Beyin fırtınası yoluyla birçok fikri ortaya koyup tartışabilirsiniz. Asıl zor olan ise bu fikirlerdeki ortak bağlamı bulmak ve fikirleri analiz etmek. Bu egzersiz ile işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Değer - Efor Matrisi
Fikir üretim süreci tamamlandıktan sonra önceliklendirme yapmak için fikirleri "Değer - Efor" matrisinde bulunan Az Değerli, Çok Değerli, Yapması Kolay, Yapması Zor alanlarına yerleştiriyor ve Çok Değerli-Yapması Kolay alanından başlayarak önceliklendirmeyi yapabiliyoruz.
Müşteri Odaklı Egzersizler
Bu fikir geliştirme egzersizlerini, müşteriyi daha iyi tanımak ve konumlandırmak için kullanıyoruz.

A Day In A Life
Hedef kitlenizdeki kişinin bir gününü hayal ederek empati kurmaya başlayabilirsiniz. Sabahtan akşama kadar geçen süreçte kullandığı ürünler ve servisleri listeleyerek gün içindeki ihtiyaçları daha iyi anlayabilirsiniz.
Customer Journey Map
Müşteri yolculuğu haritaları; müşterilerin bir ürünü veya servisi kullanırken geçtiği aşamaları adım adım anlatan, parça parça toplanmış hikayeleri, eldeki yüklü veriler ile birleştirerek anlamlı bir şekilde sunulan planlı yolculuklardır. Siz de bu egzersiz ile müşterinizin bu yolculuk sırasında yaşadıklarını düşünerek fırsat noktaları keşfedebilirsiniz.
Empathy Map
Hedef kitlenizdeki kişiyi daha yakından tanımak için onun his ve düşünceleri, duydukları, gördükleri, söyledikleri ve yaptıkları, karşılaştığı zorlukları belirlediğiniz görsel bir çalışmadır.
Nasıl Biri?
Bu egzersizi son kullanıcılarınızı nasıl gördüğünüzü anlamak için kullanılabilirsiniz. Ortak bir çalışma yaparak ekibin fikirlerini alabilirsiniz. Egzersiz çocukken oynadığımız kim kiminle nerede nasıl ne yapıyor oyunu gibi, insanlardan ellerindeki kağıttaki bir sayfayı doldurup yandaki kişiye vermeleri, kendi aldıkları kişininki ile devam etmeleri isteniyor.
Proto Persona
Genelde kullanıcı deneyimi çalışmaları sonunda elde ettiğimiz Persona’ları daha çalışmaya başlamadan tahmin ederek kullanıcılar hakkında tahminlerde bulunabilirsiniz.
Yaratıcı Egzersizler
Bu fikir geliştirme egzersizlerini, yenilikçi ve yaratıcı fikirler bulmak veya bu süreçlere ısınmak için kullanıyoruz.

30 Circles
Bob McKim’in fikir geliştirme etkinlikleri öncesinde ısınmak için ürettiği bu egzersizde 3 dakika içinde 30 tane yuvarlaktan farklı şekiller oluşturma çalışıyorsunuz. Şablonu indirerek siz de egzersizi yaratıcı süreçlerinizin öncesine dahil edebilirsiniz.
Pebble Watch Face
30 Yuvarlak uygulamasının bir benzerinde de 3 dakika içinde 24 farklı saat gösterimi çalışması yaparak fikir geliştirme süreçlerine ısınabilirsiniz.
Pecha Kucha
Pecha Kucha 20*20 tekniği olarak da bilinir, ana çalışma öncesi ısınmak için 20 tane görselden oluşan 20 slayt hazırlayın ve ekibe her bir görseli gösterip neyi çağrıştırdığı üzerine 20 saniye konuşun.
Strateji Egzersizleri
Bu fikir geliştirme egzersizlerini, strateji geliştirmek için kullanıyoruz.

Stakeholder Analysis
Geliştireceğiniz fikirlerle üreteceğiniz ürün sürecine dokunacak paydaşları listelemek, gruplamak ve önceliklendirmek için bu egzersizi yapabilirsiniz.
Business Model Canvas
Fikriniz veya fikirlerinizle alakalı iş modeli canvasını doldurarak ürününüzün ayakları yere basan bir iş modeline dönüşmesini sağlayabilirsiniz. Bu egzersizde fikrinizle alakalı partnerleriniz, kaynaklarınız, kanallarınız, gelir modeliniz vb. alanları doldurarak büyük resmi oluşturuyorsunuz.
Customer Journey Canvas
Fikriniz bir ürüne dönüştüğünde müşterisine nasıl bir deneyim sunacak? sorusunun cevabına da müşteri deneyimi canvası doldurarak cevap bulabilirsiniz. Her servisin, servis öncesi, servis anı ve sonrası olmak üzere süreçlerini düşünmeniz gerekiyor.
Time Kapağı
Time Kapağı egzersizi ile şirketin ideal geleceği ile ilgili düşündürmek ve vizyonunu öğrenmek konusunda birlikte bir çalışma yapabilirsiniz.
Concept Card
Oluşturduğunuz konsept için Hedef kitleniz kim? Hangi problemi çözüyorsunuz? Çözümünüz nedir? sorularıyla fikri daha olgun hale getirebilirsiniz. Bu egzersiz ile bir fikrin önemli yönlerinin düşünüldüğünden emin olmaya çalışıyorsunuz.
Strateji Haritası
Strateji haritası çalışmasıyla birlikte işin stratejisini, ürün vizyonunu, iş modelini, ürün yol haritasını ve KPI'ları belirleyerek ürün ve servis stratejisi geliştirebiliyorsunuz

Fusioncube Yaklaşımı

Fusioncube 3 aşamalı ürün geliştirme sürecine farklı yaklaşımları dahil eder.
Kullanıcı Araştırmaları
Fusioncube gücünü kullanıcı araştırmalarından alır. Fikirleri doğrulamak, yeni ürün geliştirmek veya mevcut ürünü daha iyi hale getirmek için kullanılabilecek araştırma yöntemlerini listeledik.
Design Thinking
Fusioncube Design Thinking aşamalarını kendisine temel olarak alır. Design Thinking hakkında bilmeniz gerekenler için bir sayfa ve rehber oluşturduk.
Fikir Geliştirme
Fusioncube süreci farklı yeni fikir geliştirme çalışmalarını içerir, fikir geliştirmek için kullanabileceğiniz teknikleri listeledik:
Minimum Viable Product (MVP)
Fusioncube programı sonucunda ortaya bir MVP çıkar. Tanımı ve fonksiyonlarının nasıl belirlendiği üzerine bir MVP sayfası hazırladık.
Prototipleme
Prototipleme, tasarım sürecindeki en önemli adımlardan birisidir. Tasarımlarınızı iyileştirmeniz ve sunabilmeniz için kullanabileceğiniz 7 prototipleme aracını listeledik.
Kullanıcı Testleri
Ürün geliştirme sürecinizin her aşamasına kullanıcıları dahil edebilirsiniz. Bu süreçte yapabileceğiniz kullanıcı testlerini listeledik.

İletişime Geçin

Fikir geliştirme ve inovasyon süreçlerinize destek olmamız için bizimle iletişime geçin.
Teşekkürler! Mesajın alındı.
Bir hata ile karşılaştık. Lütfen tekrar dene.