2019 Yeni İş Fikirleri

2019 yılında yeni iş kurmak isteyenler için değerli bulduğumuz fikirleri listeledik.

2019 İş Modelleri Videosu

IOX'in Youtube Kanalında İyifikir serisinin 3. bölümde iş modellerini konuştuk.

1. Hızlı Satış Uygulamaları

2019 yılında insanların kendi ürünlerini hızlıca satabilmelerini sağlayacak platformlar daha fazla ön plana çıkacak. Klasik bir satış sitesibe koyup alıcılarla ilgilenmek/uğraşmak yerine bir ürünü 30 dakikada satabilmek çoğu satıcı için cazip hale geliyor.

Buna benzer iş fikirlerini ev ve araba satış sitelerinde görebiliyoruz. Türkiye'de Evtiko, Amerika'da Opendoor evinize çok hızlı teklif verip 1 günde satış yapmanızı sağlıyor. Auto1'de 30 dakikada arabanızı açık artırma ile satan bir girişim.

Siz de insanların acele satmak isteyecekleri ürünler belirleyip bunların satışı yapabilecek bir yapı kurabilirsiniz.

2. Eğitim ve Kişisel Gelişim Servisleri

Millenial'lar ürün satın almak yerine kendilerine yatırım yapmayı tercih ediyorlar.
Kişilerin kendilerini internet üzerinden geliştirmeleri ve hatta meslek sahibi olmalarını kolaylaştırmak yeteneğin kısıtlı olduğu yeni dünyada fırsat noktası oluşturabilir.

Örneğin Lambda School tasarım, yazılım geliştirme veya veri bilimi gibi 9 aylık eğitimleri almak için katılımcılarına şu iki alternatifi sunuyor:

1. Baştan eğitim bedeli olan 20.000$'ı öde.
2. Baştan hiç ödeme yapma, eğitim sonrasında işe girdiğinde maaşının %17'sini 2 yıl boyunca öde.

Siz de kişilerin yeni dünyanın yeteneklerini karşılayabilecek kişilere dönüşmesini sağlayacak eğitim platformları kurabilirsiniz.

3. Premium Servis

Kişilerin normal servis yerine daha kaliteli hizmete ulaşmasını sağlayan servisler de 2019 yılının önemli iş fikirlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Amerika'da 100 milyon kişinin Amazon Prime müşterisi olduğunu belirtmekte fayda var. Ücretsiz sürüm yerine çok fazla kişinin Premium özellikleri için Tinder'ın ücretli versiyonunu kullandığını da söyleyebiliriz.

Siz de hedef kitlenizin mevcut bir servisin daha iyisine ulaşmalarını kolaylaştırarak para kazanabilirsiniz.

4. Reklam

Reklam uzun yıllardır kullanılan ve aslında giderek gelir düzeyi azalan bir alan olmasına rağmen hala fırsatlar barındırıyor.

Örneğin Hadi gibi yüzbinlerce insanı aynı anda bir ekran karşısına çekmeyi başarabilirseniz reklam geliri elde edip başarılı bir iş modeline sahip olabilirsiniz.

Benzer şekilde Podcast gibi yeni gelişen içerik türlerine erken aşamada içerik üretmek ve o alanın ilklerinden biri olmak da reklam kaynakları açısından oldukça faydalı olacaktır.

5. Kürasyon

Kürasyon, internette yoğun miktarda ürün, servis ve içeriğin tüketilmesini kolaylaştırmak için her zaman olduğundan daha popüler durumda. Birilerinin bu bilgi yoğun dünyadaki içerikleri özetlemesi ve karşımıza sunmasına her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.

Örneğin yakın zamanda 3 milyon $ yatırım alan Inside.com'dan ilgilendiğiniz bir konu hakkında her gün içinde editörler tarafından derlenmiş 5 tane link olan bir e-posta alıyorsunuz.

Siz de ürün ve içerikler konusunda bir kürasyon yapısı oluşturarak üzerinizden elde edilen satışlardan veya reklam modeli ile gelir elde edebilirsiniz.

6. Otorite ve Teyit Merkezi

Yukarıdaki maddeye benzer şekilde internette yer alan içeriklerin fazlalığı gibi doğruluğu konusunda da ciddi şüpheler oluşmaya başladı.

Örneğin Teyit.org internetteki haberlerin doğruluğunu onaylayan bir merkeze dönüşme konusunda önemli adımlar attı. Bazı şirketler kendileri hakkında içeriklerin doğruluğu konusunda kendileriyle çalışmaya başladılar.

Bir Youtube kanalı olan GIda Müfettişi de yeme-içme konularında bir otoriteye dönüşüyor.

Siz de bir alanı seçip bu alanda doğru ve yanlışı doğrulayan bir yapıya dönüşerek bunun üzerine bir iş modeli kurabilirsiniz.

7. Mikro İşler

Premium servise benzer bir şekilde insanların köpek gezdirme, mutfak alışverişi, kıyafetleri ütülemek vb. gibi küçük işleri yaptırmalarını sağlayan bir yapı kurabilirsiniz.

Örneğin Hello Alfred ile evinizdeki ufak işleri Alfred’lere yaptırabiliyorsunuz. Tam olarak aynısı olmasa da Türkiye'de de Bionluk gibi 10 TL’ye iş yaptırma platformu da küçük işlerinizi yaptırabileceğiniz bir platform olarak karşımıza çıkıyor.

Siz de bu yıl insanların yapmak istemedikleri ve bir başkasına ufak bir ücret karşılığında yaptırabileceği servisleri sunan bir girişim kurabilirsiniz.

8. Birinin İşini Öldür

"Yapay zeka gelecek ve robotlar işlerimizi alacak" şeklinde bir çıkarıma gitmeden etrafınızda yaptığı işin katma değerinin düşük olduğunu düşündüğünüz kişilerin işlerinin yerini almaya da çalışabilirsiniz.

9. Servis Pazaryeri

Hizmet alan ve hizmet veren arasında yer alan servis pazaryerlerinin dikey versiyonlarını yapmak da 2019 yılında başlamak için güzel bir iş modeli olabilir.

Doğrudan hizmeti satmaktan daha karlı bir iş modeli olan satan ile alan arasında yer alarak ekosistemin sahibi olup ve komisyon alarak siz de doğru bir gelir modeli oluşturabilirsiniz.

İş Modelleri

İş Modelleriİş modeli nedir? Nasıl tasarlanır? 30'dan fazla iş modelinin detaylı açıklamaları...


İş Modelleri Sayfası

IOX Yeni Ürün Geliştirme Yaklaşımı

Fusioncube 3 aşamalı ürün geliştirme sürecine farklı yaklaşımları dahil eder.
Kullanıcı Araştırmaları
Fusioncube gücünü kullanıcı araştırmalarından alır. Fikirleri doğrulamak, yeni ürün geliştirmek veya mevcut ürünü daha iyi hale getirmek için kullanılabilecek araştırma yöntemlerini listeledik.
Design Thinking
Fusioncube Design Thinking aşamalarını kendisine temel olarak alır. Design Thinking hakkında bilmeniz gerekenler için bir sayfa ve rehber oluşturduk.
Fikir Geliştirme
Fusioncube süreci farklı yeni fikir geliştirme çalışmalarını içerir, fikir geliştirmek için kullanabileceğiniz teknikleri listeledik:
Minimum Viable Product (MVP)
Fusioncube programı sonucunda ortaya bir MVP çıkar. Tanımı ve fonksiyonlarının nasıl belirlendiği üzerine bir MVP sayfası hazırladık.
Prototipleme
Prototipleme, tasarım sürecindeki en önemli adımlardan birisidir. Tasarımlarınızı iyileştirmeniz ve sunabilmeniz için kullanabileceğiniz 7 prototipleme aracını listeledik.
Kullanıcı Testleri
Ürün geliştirme sürecinizin her aşamasına kullanıcıları dahil edebilirsiniz. Bu süreçte yapabileceğiniz kullanıcı testlerini listeledik.